måndag 31 oktober 2011

Chili con carne, den bästa höstmaten

De senaste dagarna har jag gått och frusit till och från... Öppnat fönstret för det varit för varmt, tagit på mig en massa kläder för det varit för kallt, stängt fönstret för det varit för kallt, tagit av mig mina extra kläder för det varit för varmt, öppnat fönstret för det varit för varmt... Och så har det fortsatt. Det har alltså varit kallt periodvis. Det klimatet passar verkligen inte mig. Antingen ska det vara varmt eller så ska det vara kallt. När det är ruggigt och kallt ute kan jag bli sugen på chili con carne. Det känns som en väldigt höstig rätt som värmer hela kroppen när man äter den. Det lagade vi idag på Magasinet. 



Det receptet jag gör är något annorlunda och innehåller öl, bacon och kantarellfond. Jag kan lova att det är dessa tre saker som gör hela grytan. Innan jag fick tag i detta recept var denna mat ingen direkt favorit hos mig. Men det är det definitivt nu. För er som redan gillar chili con carne, ni bara måste prova detta receptet. För det går inte att jämföra med den vanliga chiligrytan. För några år sedan hittade jag receptet i en gammal Buffétidning från 90-talet där de hade haft en tävling om vem som kunde göra den bästa chili con carnen. Och här har vi receptet! Jag har som vanligt modifierat det en aning för att det ska bli ännu bättre...

Detta behöver du för åtta personer:
- Ca 1 kg nötfärs
- 1 paket bacon
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 3 paprikor, röda och gröna
- 50 cl mörk öl
- 4 msk kantarellfond
- 1 burk krossade tomater
- 2 tsk sambal oelek
- 1 tsk spiskummin
- 2 msk paprikapulver
- 4 msk tomatpuré
- 3 burkar bönor (jag brukar ta olika sorter)

- Salt och peppar

Såhär gör du:
Bryn bacon, köttfärs, hackad lök och paprika i omgångar. Lägg över i en gryta allteftersom det blir färdigbrynt. Tillsätt öl, fond, krossade tomater, sambal oelek, spiskummin, paprikapulver, riven vitlök, bönor, salt och peppar. Låt småkoka i en timme, blanda sedan i tomatpurén och låt koka ytterligare en halvtimme. Om du har bråttom behöver du inte låta det koka så länge. Det räcker med en halvtimme sammanlagt. Men då får den inte lika god och mustig smak tycker jag. Servera med ris, bröd, majs, en klick creme fraiche och lite riven ost på toppen. 

1 kommentar: