söndag 23 oktober 2011

Grekiskt på svenska

Igår serverades grekisk förrätt och varmrätt i försvenskad version. Som förrätt hade vi saganaki, vilket är friterad grekisk ost, men i vårt fall: friterad svensk edamer. Till det hade vi rostade valnötter och honung, som faktiskt är från Grekland. Alltså, lite från Sverige och lite från Grekland.

Eftersom jag älskar, och då menar jag verkligen älskar, ost så är all mat som innehåller ost en favorit. Nästan oavsett hur det smakar. Den här förrätten föll alltså mig väldigt bra i smak, och god var den också. Det tyckte till och med K.

Det här behöver du för två personer:
- 2 djupfrysta bitar edamer à 2 cm tjocka
- 2 msk mjöl
- 1 ägg
- Ströbröd
- Valnötter
- Honung
- 2 dl olja

Såhär gör du:
Skär två bitar av en ost, där vardera ostbiten blir två cm tjock. Lägg in dem i frysen ca 1 timme, tills de är djupfrysta. Rosta valnötter i stekpanna på hög värme. Panera osten i mjöl, ägg, och ströbröd. Lägg i stekpanna med upphettad olja. Fritera ungefär en minut på varje sida, eller tills de fått färg. Servera med olja och honung. Äts på direkten!



Som varmrätt serverades det biffar med soltorkade tomater, potatisklyftor och tzatziki.

Det här behöver du för mina grekiska biffar:

- 500 gram nötfärs
- 3/4 burk soltorkade tomater
- 3/4 dl HP-sås
- 2 vitlökskylftor
- Salt och peppar

Såhär gör du:
Lägg nötfärs i en bunke. Hacka de soltorkade tomaterna och lägg i. Häll i HP-sås och riven vitlök. Salta och peppra. Blanda ihop och forma små biffar. Stek på hög värme i stekpannan så att de får färg. Låt ligga i ugnsfast form i ugnen ungefär tio minuter, 200 grader. 



Servera med potatisklyftor, tzatziki och en god sallad med fetaost.



1 kommentar: