söndag 25 september 2011

Recept för idétorka #2. Svamprisotto

Om K får välja mat, vilket han sällan får, brukar det bli risotto som vi lagar. Det är en väldigt tacksam maträtt som man kan variera i alla dess former. Det gör det lätt till en av de tio recepten i min idébank. Man kan välja att göra den helt basic med bara grundingredienserna i, eller lyxa till det med svamp, eller saffran, spenat, linser, getost, fetaost, räkor, fisk, kyckling och så vidare. Alltså kan du lägga i nästan allt du föredrar eller vad du kan hitta i ditt skafferi. En gång gjorde jag risotto på grädde och spenat med tunn vitlöksstekt falukorv till. Till och med det fungerade!

Igår fick det bli svamprisotto med ruccula och rosmarinkyckling. Den risotton är en höjdare som fungerar både som den är vegetarisk, eller med kyckling till.

 


Det här behöver du för fyra-fem personer:

Till risotton
- 4 dl risottoris (avorio-/arborio-/carnoliris)
- 1/2 dl olivolja
- 1 gul lök
- 3 dl vitt vin
- 2 st kyckling- eller grönsaksbuljongtärningar
- Olika sorters svamp (till exempel kantareller, champinjoner och ostronskivling)
- 1-2 msk kantarellfond
- Vatten
- 1 påse ruccula
- Riven parmesanost
- Salt och peppar


Till kycklingen
- Tre kycklingfileér
- 1/2 dl olja
- 1 vitlök
- Rosmarin
- Salt och peppar

Såhär gör du!
Förmarinera gärna kycklingen några timmar innan tillagning. Skär då kycklingfileérna (som är upptinade) i mindre bitar om två eller tre. Blanda olja, kryddor och vitlök i en påse och lägg sedan ner kycklingen i detta. Blanda runt, knyt igen påsen och lägg den i kylskåpet.

Stek hackad lök i en gryta med 1/2 dl olja på medelhög värme. Häll i riset och rör om under en minut eller två. Häll sedan i vitt vin och låt detta koka in helt i riset till det inte finns något kvar, samtidigt som du rör om. Koka upp vatten i en gryta eller vattenkokare (föredrar jag) och häll i så att vattnet täcker riset. Låt detta koka hela tiden (kokningen får inte avstanna för då blir inte riset som du vill ha det). Lägg i buljongtärningarna och rör om. När vattnet fått koka bort från riset tillsätter nu ytterligare lite vatten men inte lika mycket denna gången. Nu tillsätter du bara 1 dl. När det kokat bort tillsätter du återigen 1 dl och fortsätter såhär till riset fått det tuggmotståndet du föredrar. Se till att röra om i riset ofta så det inte bränns. Stek svamp parallellt med det andra och lägg i risotton när det börjar bli klart. Efter du har stekt svampen är det lagom att steka kycklingen. Riv parmesanost och rör i risotton. Riset får gärna vara lite vattnigt när du har i osten för osten gör att det tjocknar ytterligare. Smaka av med kantarellfonden, salt och peppar. Rör i rucculan precis innan servering.

Servera vegetariskt (då gärna med ännu mer svamp) eller med kyckling. Glöm inte att toppa med lite extra parmesanost.





3 kommentarer:

  1. Hihi, nu börjar jag känna mig som hemma ;)
    Ffff...

    SvaraRadera
  2. Jag tänkte just på dig när jag lade upp detta inlägg :)

    SvaraRadera
  3. Så oväntat!? :o
    Hihi ;)

    SvaraRadera