måndag 19 september 2011

Vad skulle Lady och Lufsen säga?

Idag har det tvättats högar med tvätt och funnits mycket skolarbete att göra. Maten har lagats samtidigt som jag suttit med skolböckerna och tomatsåsen har fått koka sig själv. Vissa dagar är det tacksamt med mat som nästan lagar sig själv så att man kan få lite tid över till annat (som till exempel att tvätta...). Idag lagades det vitlöksfrikadeller i tomatsås med bandpasta. Vardagsmatens räddare i nöden.


Det här behöver du för fyra personer:

Till frikadellerna
- 500 gram blandfärs
- 2 ägg
- ca 4 msk ströbröd
- grädde
- 3 vitlöksklyftor
- 4 msk persilja
- 2 msk dijonsenap
- salt och peppar

Till tomatsåsen
- Minst 2 burkar á 400 gram krossade tomater (gärna med örter) 
- 1 dl vitt vin
- 3 msk äppelcidervinäger 
- 1 vitlöksklyfta
- ca 1 msk oregano
- ca 1 msk basilika
- ca 1 tsk timjan
- 3 lagerblad
- 1 msk socker
- salt och peppar

Övrigt
- pasta
- parmesanost

Såhär gör du!
Blanda ingredienserna till tomatsåsen och låt puttra på spisen under lock (det är ett måste med lock, annars får du städa en vecka). Smaka av under tiden. Smakerna förändras efterhand det får koka samman så det kan hända att du får krydda lite mer efter tycke och smak. Detta kan få koka ungefär 20 minuter eller mer. Under tiden kan blanda du ihop ägg, grädde och ströbröd i en bunke. Rör sedan i kryddor, senap och riven vitlök. Låt stå och dra en liten stund. Blanda sedan i blandfärsen och rulla till lagom stora bollar. Lägg sedan dessa i tomatsåsen, men rör inte om! Skaka grytan så de täcks med tomatsås isället. Då slipper du riskera att frikadellerna går sönder. Koka på ganska hög effekt under lock i ungefär 10 minuter beroende på hur stora bollar du gjort. Koka pasta och blanda denna med frikadellerna och tomatsåsen. Toppa med (massa) parmesanost.


Som ni kanske börjat märka vid det här laget är att jag är en sann missbrukare av vitlök. Jag tycker synd om mina stackars klasskamrater som får stå ut med min hemska odör efter lunchlådan har intagits i skolan. Jag skyller på K som också tycker det är gott med så mycket vitlök i maten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar