söndag 18 september 2011

Recept för idétorka #1. Baconlindad kycklingfilé med balsamvinägersås

Jag har ungefär tio rätter i mitt huvud jag brukar välja mellan när jag inte har min kära receptbok att titta i. Det brukar inträffa när jag är på Malmborgs vid kvart i sju och håller på att dö av hunger. Magen kurrar så högt att det känns som det skulle kunna överrösta allt ljud i hela butiken. Jag önskar då att jag kunde välja någon mat snabbt som fanken innan jag börjar skälla på någon tant eller gubbe som står i vägen för mig framför mejeriprodukterna. MEN BARA TA EN MJÖLK MÄNNISKA! 

Av någon anledning är det ännu svårare att komma på något att laga när man står i butiken. Då är jag tacksam för min lilla receptbank. Dessa recepten har ganska få ingredienser vilket också gör att det är lätt att komma ihåg vad det är som ska inhandlas. Dessutom har jag gjort dem så många gånger förut att jag kan dem utan och innan.

Dessa tio rätter fungerar också ypperligt vid tillfällen då jag lider av idétorka, på hemmaplan. Vilket känns som ganska ofta. Gissar att de kommer komma upp här förr eller senare allihopa!

Först ut är baconlindad kycklingfilé med balsamvinägersås och rosmarinpotatis. Som de flesta av mina recept är detta ganska olikt originalreceptet, eftersom jag förändrar dem en del med tiden. 



Det här behöver du för fyra personer:
- 2 stora kycklingfiléer
- 1 paket bacon
- soltorkade tomater
- 4 dl creme fraiche
- 4 msk kycklingfond
- 4-5 msk balsamvinäger
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk oregano
- salt och peppar
- potatis
- 2 msk olja
- 1 msk rosmarin

Såhär gör du!
Skär kycklingfileérna i bitar om 8 delar. Linda en skiva bacon runt vardera kycklingdelarna. Lägg dem sedan i en ugnsfast form. Blanda samman creme fraiche, kycklingfond, balsamvinäger, riven vitlök, oregano, salt och peppar
i en bunke. Smaka av och se om du behöver mer kycklingfond eller balsamvinäger. Häll detta i formen med kycklingfiléerna. Lägg på en soltorkad tomat på varje kycklingpaket. Ställ sen in formen i kylskåpet en stund. Såhär långt kan du förbereda i god tid innan. Tvätta sedan potatisen. Behåll helst skalet på. Dela dem på mitten och lägg dem på en stekplåt med bakplåtspapper. Ringla valfri olja över dem, rör runt och ställ in dem i förvärmd ugn, på 200 grader. När dessa fått stå i ungefär tio minuter flyttar du dem lite längre ner i ugnen och ställer in formen med kycklingen över. Låt stå mellan 25-35 minuter. Efter halva tiden kan du sätta ugnsfolie över kycklingen så att inte de soltorkade tomaterna bränns. Dessutom kan du i samma drag ta ut potatisen och blanda dessa med rosmarin. Sätt sedan in dem i ugnen igen. När du tror att kycklingen börjar bli färdig: ta gärna ut en bit från ugnen och kontrollera hur de är i köttet. Det finns ju inget tråkigare än torr kyckling.


Servera med en god sallad och svartvinbärsgelé.





Originalrecepet finns att hitta på Arla:
Men mitt recept är mycket godare!

Efter vår måltid njöt vi av att det var lördag, drack vin och åt choklad. Ibland önskar jag att det vore lördag alla dagar i veckan. 

4 kommentarer:

  1. Ja, det ser ju bara sååå gott ut!! Det vattnas i munnen på mig :)
    Ffff...

    SvaraRadera
  2. Nästa recept att prova på kanske? :)

    SvaraRadera
  3. Detta är VERKLIGEN jättegott!
    Kan varmt rekomenderas! / Linas Mamma

    SvaraRadera