måndag 20 februari 2012

Laxpasta med mascarpone och spenat

För några helger sedan blev vi bjudna på en jättegod lax- och pastagratäng. Eftersom jag inte hade receptet i mina ägor har jag själv försökt återskapa den ikväll, i min egna tappning. Den känns kanske något lyxig att äta en måndagkväll med mascarpone, parmesanost och vin i, men vad fasen, vi har faktiskt saker att fira här på Grönegatan! Förra helgen var jag och pratade inför, vad jag upplever, en stor skara människor för att få tag i testpersoner till mig och min kära klasskamrats examensarbete. Idag fick jag reda på att det var värt det svettiga besväret och gav resultat. Så himla skönt!

Förresten, jag älskar att hitta halvdana anledningar till att äta lyxmat mitt i veckan. 





Det här behöver du för 5-6 personer:
  • 400 gram tortiglioni
  • 1 halv förpackning djupfryst spenat
  • 2 msk frusen basilika
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 1/2 dl vitt vin 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk dijonsenap
  • saften av 1/4 citron
  • 2 1/2 dl parmesanost
  • 250 gram mascarponeost
  • minitomater
  • salt och peppar
  • 4 laxfileér

Så här gör du:
Koka pastan. Häll av vattnet ett par minuter innan den är helt klar. Använd en stavmixer eller matbredare för att mixa sönder spenaten tillsammans med basilika och creme fraiche. Koka upp tillsammans med vitt vin, riven vitlök, dijonsenap, citronsaft, salt och peppar. Rör i ungefär i deciliter riven parmesanost och asken med mascarponeost. Ta av från plattan. Blanda såsen med pastan. Hacka laxen i mindre bitar, salta och peppra den. Lägg hälften av pastan och såsen i en ugnsfast form, sedan laxen och till sist den resterande pastan med sås. Hacka tomaterna på mitten och lägg på gratängen. Toppa med 1 1/2 deciliter parmesanost. Tillaga i mitten av ugnen 225 grader, i 20 minuter. 

3 kommentarer:

  1. Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Tack Jenny! Jag kan rekommendera den. Vilken mysig blogg du har, jag älskar det lilla lapptäcket du gjort!

    SvaraRadera