torsdag 9 februari 2012

Paprikakyckling med hemgjord pasta

Häromdagen gjorde vi hemgjord färsk pasta, för första gången. Till en början var det lite svårt att hålla koll på pastan som bara blev längre och längre ju mer man körde den i pastamaskinen. Mina två händer räckte inte riktigt till då jag hade behövt en hand på veven, en hand hållades i pastan, en hand som såg till så att pastan som kom ur pastamaskinen inte klumpade sig och en sista hand som la lite mjöl på pastan som kom ut. Här behövdes det alltså minst fyra händer. Tur att K var hemma, annars hade det nog inte gått så bra. Speciellt med tanke på mitt sekundlånga tålamod. Men efter en stund då jag fått in rätt knyck, med hjälp av lite extra händer, gick det istället hur enkelt som helst. Mina händer var all over the place, och det behövdes bara två.

Till pastan svängde jag ihop en pastasås av grillad paprika och kyckling. Jag kommer tyvärr inte ihåg exakta mått av det jag hade i. Men jag ska försöka återge receptet på ett ungefär. Det här blev en rätt som passade K perfekt, med alla hans favoriter: pasta, paprika och kyckling. Han har det bra han! 

Om ett tag ska jag sluta tjata om Leila Lindholm, men inte förrän jag är klar med hennes bok! Receptet på pasta är från hennes bok One More Slice. Men det finns också att hitta här. 





Det här behöver du för fyra personer:
Till pastan:

  • 5 dl durumvete
  • 4 st ekologiska ägg 

Till pastasåsen
:

  • 3 röda paprikor
  • 1 gul paprika
  • Kycklingfilé
  • Kycklingfond
  • 1 gul lök
  • 1 stor zucchini
  • olivolja
  • 1 dl rödvin
  • 2-3 dl matlagningsgrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • basilika
  • paprikakrydda
  • salt
  • peppar

Övrigt:
  • Parmesanost

Så här gör du:
Mät upp mjölet på ett bakbord och gör en stor grop i mitten (jag gjorde degen i en bakbunke istället, det gick också bra). Knäck äggen i gropen och vispa upp dem med en gaffel. Vispa in mjölet i äggen med en gaffel, lite i taget. Mjöla händerna när degen börjar gå ihop och knåda tills den är slät, len och elastisk i cirka 10 minuter. Täck degen med plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kylen innan den kavlas ut. Dela degen i 4 bitar och kavla ut en i taget. Täck de övriga med plastfilm och lägg dem i kylen. Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå, medan du vevar. Kavla degen genom maskinens alla nivåer fram till den tunnaste nivån. Forma till valfri pasta: spagetti, tagliatelle eller ravioli. Koka pastan al dente i cirka 3 minuter i välsaltat vatten.



Dela 2 röda och en gul paprika i större bitar och ställ in i ugnen på 200 grader tills de fått svart skal. Låt svalna något, plocka sedan bort skalet och lägg köttet i en gryta. Hacka zucchinin i ringar, salta och olja dem och ställ in i ugnen till de fått en torrare yta och lite färg. Häll på 1 dl vin och riv i vitlök. Mixa till en slät sås med stavmixer. Koka upp och häll i matlagningsgrädde och kycklingfond. Låt koka ytterligare en stund. Stek kycklingfilé i större bitar kryddad med salt, peppar och paprikakrydda. Hacka sedan den sista röda paprikan och stek i stekpannan. Skär kycklingen (efter den fått vila lite) i mindre bitar och rör ned i såsen, tillsammans med paprikan. Smaka av med mer salt och peppar. 


Blanda såsen med pastan. Servera toppad med mycket riven parmesanost och basilika.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar