torsdag 5 januari 2012

Tortano - värdens godaste bröd

Häromdagen bakade jag ett bröd som kallas Tortano. Det är ett italienskt bröd man kan fylla med valfri fyllning. Jag fyllde min med fetaost, soltorkade tomater och oliver. Herregud så gott det blev! Eftersom jag är inne i min Leila Lindholm-period just nu så är receptet förstås taget från hennes senaste bok, men receptet finns också att hitta på internet.


Det här behöver du:
- 15 g färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 2 1/2 dl durumvetemjöl
- 4 dl vetemjöl special
- 1 förpackning fetaost
- 1/2 burk soltorkade tomater
- 1 dl oliver
- Rosmarin
- 2 msk honung
- Peppar

Såhär gör du:

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter. Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte, då trycker man ut all luft. Lägg på fyllningen, ringla över honungen och peppra. Pensla yttersta kanten på degen med vatten och rulla ihop och forma till en krans. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i ungefär 30 minuter och låt brödet svalna på galler.

Det här är ett recept som säkert fungerar jättebra både på knytklas och picknickar. Så gissa vad jag ska ha med mig på nästa knytis!

Fyllningen kan du variera med vad du känner för. Getost? Nötter? Lufttorkad skinka? Svamp? Nästa gång jag bakar detta bröd ska jag göra ett med getost och nötter.




I skrivande stund håller jag på att baka surdegsbaguetter. Med lite tur kanske resultatet läggs upp på bloggen i kväll.

4 kommentarer:

  1. Ser verkligen gott ut.
    Du är så otroligt duktig, Lina!
    / Mamma

    SvaraRadera
  2. tack för tipset! det blev gottgottigottgott. rekommenderar något mindre djup än 1 cm och att man är bättre än jag på att lägga ut gojset mot kanterna. SES IMORGON

    SvaraRadera
  3. Tack kära mor! Du får prova på att göra dem, eftersom du är förtjust i focaccia kommer dessa vara en höjdare. Kraaam

    SvaraRadera
  4. Jag trodde du åt risotto Kalle! :p Vad kul att du provade på att baka det! Mindre än 1 cm är nog att föredra ja. Då sprider det ju sig mer i brödet. Tror min tjocklek varierade mellan 1 1/2 cm och 1 mm :)
    Vi ses snart!

    SvaraRadera