torsdag 12 januari 2012

Pastagratäng med fisk och spenat

Jag älskar mat som går snabbt att svänga ihop och som det blir många matlådor av. Pasta är en rätt man kan variera mångt och mycket. Därför älskar jag pasta. För det mesta låter jag mitt kylskåp sätta begränsningarna vad gäller ingredienser, för tro inte att jag orkar cykla ut i regnet och handla! Soltorkade tomater? Bacon? Broccoli? Getost? Middagen serverad. Vissa gånger känns det som att det blir hur tokigt som helst. Men i slutändan blir det oftast ganska bra!


Mina såser som är gräddbaserade innehåller nästan alltid:
- creme fraiche eller matlagningsgrädde (förstås)
- dijonsenap
- gul lök
- buljongtärning
- vitlök
- vin

Sen är det bara att ha i det du vill ha med passande krydda.

Den senaste pastan som tillagades i vårt hem var pastagratäng med lax, spenat och fetaost. Det slank även ner lite tomater och haricot verts.





Det här behöver du för ungefär 8 personer:
Till laxkryddningen:
- 2 paket lax à 8 laxfiléer
- 1 msk ingefära
- 1/2 citron
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- gräslök
- salt
- peppar

Till såsen:
- ca 500 gram djupfryst spenat
- körsbärstomater
- 1 näve haricot verts

- 3 dl creme fraiche eller matlagningsgrädde
- 1 dl mjölk
- ca 1 msk dijonsenap
- 1 gul lök
- 1 1/2 fiskbuljongtärning
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 dl vin 

Övrigt:
- 500 gram pasta (beroende på vilken sort du väljer)
- 1-2 paket fetaost


Såhär gör du:
Tina spenaten. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka laxen i tärningar. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö på riven ingefära, vitlök, citronsaft, olivolja, gräslök, salt och peppar. Blanda kryddorna med fisken. Ställ in i ugnen ca 6 minuter i ugnen så att det är halvklar. Koka pastan. Stek spenat och hackad lök i omgångar på stekpannan. Blanda i creme fraiche, mjölk, vin, dijonsenap, riven vitlök, fiskbuljongtärningarna och rör runt till det blandat sig. Låt koka. Rör i hackade haricot verts, hela körsbärstomater och den halvklara fisken. Blanda såsen med pastan och lägg i en ugnsform. Smula över fetaost och gratinera i ugnen ungefär 20 minuter på 225 grader eller tills fetaosten fått färg.





För att liva upp rätten lite mot slutet av veckan då du är inne på din åttonde matlåda råder jag dig att lägga en klick keso på toppen innan du stoppar in matlådan i mikron. Det får låta hur konstigt som helst... Det är faktiskt hur gott som helt också.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Tack detsamma, vilka härliga bilder du har. Och recepten, allt ser hur gott ut som helst. Ert gamla pepparkakshus var ju fantastiskt också!

    Iggy och Gucci är två siameser. Gucci är en gammal, tjock siames och anses faktiskt ganska ful (veterinären skrattade sig tårögd när hon såg henne vid senaste vaccineringen). Vi fick henne tom för ett rabatterat pris från uppfödaren för att hon var så ballögd. Men vi kunde inte motstå charmen...

    Jag har alltid haft siameskatter och rekommenderar verkligen rasen eftersom det är en väldigt rolig katt. Här kan du läsa mer om siameser. Annars är det bara att fråga igen, jag kan babbla på hur mycket som helst om dem! :) http://sv.wikipedia.org/wiki/Siames

    SvaraRadera