söndag 1 januari 2012

Gott nytt år, med ytterfläskfilé potatistoppar och rödvinssky

Nu är vi tillbaka i Lund igen! Igår var det nyårsafton och idag är soffan min bästa vän. Ni är förstås nyfikna på vad som serverades på faten denna afton. Vi åt ytterfläskfilé med getost, potatistoppar och rödvinssky. Jag är svag för allt i denna rätt så för mig var detta ett vinnande kort. Även om rätten innehåller många ingredienser har maten inte överdrivet många moment i tillagningen och det är alltid uppskattat

Det här behöver du för 4 personer:
Till potatistopparna:
- 400 gram potatis
- 200 gram rotselleri
- 100 gram palsternacka
- 1 dl riven stark ost (denna ingrediens är valfri, men eftersom jag älskar ost...)

- 4 äggulor
- 1/2 dl olja
- Salt och peppar
- Sprits (finns billiga på ÖoB eller använder du en fryspåse med avklippt hörn)

Till rödvinsskyn:
- 3 dl rödvin
- 1 dl vatten
- Maizena
- 3/4 köttbuljongtärning
- 1 msk smör
- Salt och pepparTill köttet:
- 500 gram fläskytterfilé
- 1/2 dl olja
- 1 msk honung

- 1 msk soya
- 3 vitlöksklyftor
- Rosmarin
- Salt och peppar

Övrigt:
- 2 skivor chevré
- Harico vertsSåhär gör du:
Dela ytterfläskfilén i två och lägg i en fryspåse blandad med olja, vitlök, honung, rosmarin, soya, salt och peppar. Stäng ihop påsen och se till att köttet får marinaden runt sig. Lägg i kyl. Marinera helst dagen innan så köttet får dra åt sig alla smakerna. Skala och koka potatis, rotselleri och palsternacka. Stöt sönder rotfukterna till mos. Blanda i olja, salt, peppar och ost. Blanda i äggulorna ett i taget. Spritsa ut små toppar på en bakplåt med bakplåtspapper på. Det är viktigt att inte moset är för löst för då kan du inte spritsa ut det så det håller sig i önskad form. Ställ in i ugnen tills topparna lätt bruna, på 200 grader. 
Stek de stora köttbitarna på låg värme till köttet är ungefär 65 - 75 grader. Har du ingen stektermometer får du gå lite på känsla. Men det tar ganska lång tid att tillaga köttet. Sätt in det i ugnen den sista stunden om du är rädd för att det ska brännas. Låt sedan köttet stå och vila i några minuter innan du skär upp det i skivor.


Häll lite olja i stekpannan du precis stekte köttet i. Lägg på osten och stek på hög värme i ungefär en minut. Koka bönorna i saltat vatten.


När osten är stekt och lagd på ett fat häller du rödvin och vatten i stekpannan (se till att vispen du använder är i plast så du inte vispar sönder din fina stekpanna). Lägg i buljongtärningen och salta och peppra. Låt koka upp. Blanda maizena och vatten i ett glas och häll stekpannan. Häll i lite i taget till du uppnår önskad konsistens (sky ska vara lite lös). 


Sen är det klart! Här kommer lite fler bilder från kvällenTempererat vin ska det förstås vara.

Galopp kallas det för när man dricker öl i vinglas.

Ja, jag har odlat mustasch.

Inget nyår utan rök.

Nu höll jag nästan på att glömma efterrätten! Vi gav oss i kast med att prova på att göra glass i glassmaskinen. Det blev... Sådär. Det borde inte kallas för glassmaskin, utan snarare MJUKglassmaskin. Glassen blev jättegod men den blev lite väl mjuk. Det man skulle kunna göra till nästa gång är att kyla ner smeten ordentligt innan eller efter den varit i glassmaskinen för att få den ordentliga glasskonsistensen. Jag återkommer med det fortsatta experimenterandet. Och om ni har tur kanske ni får ett glassrecept också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar