lördag 14 januari 2012

Pizzeria

Idag envisades jag med att vi skulle äta vår första utomhuslunch på stentrappan utanför vår lägenhet. För att klara vädret fick vi på med raggsockar, fårskinnstofflor, tjocka tröjor, jacka (bara jag, K är för cool för att ha på sig sin), filt under, filt över. Att sitta där och ha det supermysigt, mumsandes på gårdagens hemgjorda pizza höll ungefär tre minuter eftersom min kära sambo inte tål kyla. Sen fick vi springa in i värmen igen. Jag ska inte skylla allt på honom för det kändes som om mina fingrar frusit till is. Dock tror jag inte ens att det var minusgrader.



Eftersom jag har haft årets värsta förkylning den senaste veckan (det nya året har ju inte varat så länge) och fortfarande inte kan känna någon smak över huvud taget kan jag inte ge ett utlåtande hur pizzorna blev. Men att döma av konsistens och tuggmotstånd var de fantastiska. Vi provade att göra en pizzadeg som är mycket tunnare än de pizzadegarna vi gjort förut. Detta recept är förstås också från Leila Lindholm, eftersom jag (som ni kanske vet vid det här laget) håller på att jobba mig igenom en av hennes böcker.     

Det här behöver du för Leilas pizzadeg:
  • 15 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl durumvete
  • 5 1/2–6 dl vetemjöl special

Såhär gör du:
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord. Bre på tomatsås och valfri fyllning. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5–10 minuter.


Vi valde att göra några olika varianter på våra pizzor. K gjorde sin favoripizza: Hawaii med ananas, ost och skinka. Två av de andra pizzorna fick lite rikligare fyllning med:
  • skinka
  • rödlök
  • tomater
  • champinjoner
  • mozzarella
  • sparris
  • ruccola
  • rosmarin




Jag bakade pizza med en rosa katt



Vi gjorde pizzabullar av den sista pizzadegen. Det gjorde vi genom att bre på tomatsås, lägga på hackade soltorkade tomater, smulad fetaost och oregano. Till sist rullades pizzan till en rulle som vi sen hackade upp i mindre bitar och la i muffinsformar. De blir bra att ha i frysen.

Ha en fortsatt bra helg! 

1 kommentar:

  1. Vilka fina pizzor! Jag funderade i förra veckan på om det inte var dags att grilla ute snart. Kunde vara mysigt i kylan osv. men så kom snön och regnet och då kändes det betydligt bättre att stå inomhus, laga mat och titta ut på ruskvädret.

    SvaraRadera