torsdag 22 december 2011

Struvor som ny jultradition

Nu kommer de utlovade struvorna som inlägg! Med mormor och morfars gamla struvjärn i handen försökte jag och mor oss på att göra de fina små stjärnorna. Och fina blev de verkligen. Och de var väldigt roliga att göra. Far han provsmakade och godkände smak och konsistens. Det här kommer få bli en tradition! Receptet på struvor jag gjorde kommer nedan.


Det här behöver du för en sats på 8 stycken:
- Struvjärn
- 1 ägg
- 3/4 dl mjöl
- 3/4 dl vatten
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 förpackningar koksfett
- Strösocker

Såhär gör du:
Blanda samman ägg, mjöl, vatten och vaniljsocker. Vispa inte utan rör samman det till en slät smet. Smält kokosfett i en gryta med inte allt för hög kant. Kolla gärna temperaturen, med en termometer, så den ligger runt 180 grader. Men det är inget måste att mäta med termometer. När oljan är varm kan i istället testa att lägga i en liten bit bröd. När den blivit gyllenbrun efter ungefär en minut är oljan lagom varm. Värm struvjärnet i oljan. Doppa det varma struvjärnet i smeten något hastigt. Men doppa det inte helt och hållet (toppen måste hållas fri så man kan få loss struvan efter fritering). Sänk ner järnet i oljan och fritera till struvan är ljusbrun. Knacka sedan av den (vi hade en träbit) eller tryck loss med en gaffel från järnet. Lägg struvan på hushållspapper en liten stund. Lägg sedan på strösocker. 

Glöm inte att ha ett grytlock nära till hands då oljan kan fatta eld. 




1 kommentar:

  1. Jag kan intyga att struvorna var alldeles perfekta.
    Mormor, som fick julaftonssmaka

    SvaraRadera