måndag 19 december 2011

Falsk fläskfilé va e de?

I går gjorde jag någonting som kallas för falsk fläskfilé. Det görs på köttfärs som rullas till en rulle med plastfolie runt sig. Efter denna har fått ligga i frysen några timmar skär man rullen i skivor som man steker. Det blir som fläskfilébitar och där av namnet. Köttet blir i mycket bättre konsistens än den vanliga filén och påminner inte det minsta om köttfärsbiffar, även om man kan tro det. Jag tycker dessutom att detta är mycket godare än fläskfilé. Till denna köttbit gör man en god sås på grädde, creme fraiche, purjolök champinjoner och kryddor som man sedan låter stå i ugnen tillsammans med köttet. Om du inte provat på detta förut kan jag verkligen rekommendera det. Det är ju ett lite roligare sätt att äta kött och potatis på. 

                           



Det här behöver du för fyra personer:
Till filén
- 500 gram blandfärs eller lammfärs
- Paprikakrydda
- 2 vitlöksklyftor
- Salt
- Peppar

Till såsen
- Champinjoner
- 1 purjolök
- 3 dl matlagningsgrädde
- 2 dl creme fraiche
- 1 köttbuljongtärning
- Soya
- Salt
- Peppar

Såhär gör du:
Blanda färsen och kryddorna. Rulla till en rulle i plastfolie. Lägg rullen i frysen i minst tre timmar. Halvtina rullen i rumstemperatur. Skär sedan i skivor och stek halvfärdiga. Lägg dessa i en ugnsfast form. Stek champinjoner och purjolök och lägg det över "fläskfilén". Värm grädde, creme fraiche, soya, salt och peppar och köttbiljongtärningen i stekpannan. Häll sedan detta i den ugnsfasta formen. Låt stå i ugnen ungefär 20 minuter på 200 grader. Servera med ugnsrostad potatis och gelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar