söndag 29 januari 2012

Bland mozzarellor och rårakor

I går fyllde min fantastiska mor år! Jag tog tillfället i akt och passade på göra en trerättersmiddag åt hela familjen som var samlad (för mamma och pappas pengar, förstås... Inte för att de klagade). Till förrätt gjorde jag klassikern mozzarella, tomater och rödlök med balsamvinegrett. Jag kom över en lyxig italiensk buffelmozzzarella som jag bara var tvungen att servera på detta vis. Rårakor med räkor, creme fraiche, rödlök, stenbitsrom, citron och dill fick stå som varmrätt. Hittills fick både förrätt och varmrätt höga poäng av familjen. Men efterrätten, som var en kokosmjölkspannacotta med lime, blev tyvärr mindre lyckad. Denna är under experimentfasen men kommer förhoppningsvis bli bättre nästa gång, med en del justeringar. Jag har höga förväntningar gällande denna efterrätt!

Det här behöver du för 4 personer:
  • 1 buffelmozzarella
  • 1/2 rödlök
  • ca 10 körsbärstomater
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • flingsalt
  • svarpeppar
  • honung
  • basilika (helst färsk eller djupfryst)

Så här gör du
:
Hacka rödlök i skivor och blötlögg i kallt vatten minst en halvtimme (så den inte blir så stark). Skär mozzarella i skivor och lägg på 4 små tallrikar. Skiva tomater och lägg också dem på tallriken. Blanda en vinegrett av lika delar olivolja och balsamvinäger. Rör i krossat flingsalt, svartpeppar, honung och basilika. Smaka av! Ringla detta över mozzarellan och tomaterna. Låt löken rinna av och lägg på tallriken. 


Det här behöver du för 5 personer:
  • ungefär 700 gram potatis
  • 2 vitlökar
  • salt och peppar
  • smör
  • olivolja
  • 1 kilo räkor med skal
  • 3 dl creme fraiche
  • 2 rödlökar
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • citron
  • färsk dill

Så här gör du:
Skala och riv potatisen grovt. Lägg i ett durkslag med en tallrik under. Salta och peppra. Riv i vitlöken och rör runt. Låt överdriven vätska rinna av. Värm rikligt med smör och olja i stekpanna på medelhög värme. Krama små bollar av potatisen och lägg i stekpannan. Tryck ut bollarna så de blir platta och jämna så de blir mindre än en centimeter tjocka. Vänd dem efter du tycker de fått lagom mycket färg och det ser ut som potatisen tillagats halvvägs genom rårakan. För att hålla alla rårakorna varma kan du lägga dem på en plåt och stoppa in i ugnen på ungefär 75 grader. Men allra frasigast är dem om du serverar dem direkt. 

Servera med skalade räkor, creme fraiche, finhackad rödlök, stenbitsrom, en klyfta citron och dill. 



Det sista receptet får ni inte idag eftersom den inte är fulländad. Känns inte kokosmjölk och lime som en bra kombination? Jag har stora planer inför denna pannacotta. Ni kan få en liten ledtråd... blommig ananas. 

3 kommentarer:

  1. Nu sitter jag här och dreglar (och gråter lite av hemlängtan) du tar snart dö på mig med din underbara blogg. :P Läser högt för kollektivet varje dag, dom börjar bli ganska hungriga, vi väntar fortfarande på din matleverans ;) Ett tips till pannacottan förresten, Ananas skulle nog också passa bra :) Puss fia

    SvaraRadera
  2. Fan du hade ju skrivit ananas kom jag på, jaja :P

    SvaraRadera
  3. Åh, din stackare! Ni får se till att laga lite mat då? :)Undrar om de stoppar matleveransen i tullen? :) Annars hade jag gladeligen skickat lite köttfärssås till dig. Med risk att den hinner förmultna innan den kommer fram :) Hihi, tack för tipset ;) Jag saknar dig en massa. Hoppas ni har det bra! <3

    SvaraRadera