måndag 8 oktober 2012

Linssoppa med twist

Jag har experimenterat fram en ny favoritsoppa den sista tiden. Den måste jag dela med mig av till er. Det är linssoppa som jag lagat på kors och tvärsen. Den påminner nu om en mustigare soppa med långkokat kött, som till exempel gulaschsoppa, men behöver inte kokas i två timmar utan ungefär 25 minuter. Min linssoppa är dessvärre inte vegetarisk, den innehåller bacon. Tillsammans med grillad paprikakrydda och rödvin får den sin rökiga och mustiga karaktär. Lite hetta får den också från vitlök och ingefära. Glöm inte servera med en klick yoghurt.


Det här behöver du för ca 5 personer:

  • 2 paket bacon
  • 2 gula lökar
  • 2 förpackningar krossade tomater á 500 gram
  • ca 5 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 4 dl röda linser
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk riven ingefära
  • 1 lime
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk paprikakrydda
  • 1 tsk rökt paprikakrydda
  • salt
  • peppar


Övrigt:

  • turkisk eller grekisk yoghurt


Gör så här:
Stek bacon i en större gryta. Hacka lök och bryn den med baconet. Låt det få ordentligt med färg. Riv vitlök och ingefära och rör ned i grytan. Pressa i saften av en lime. Rör i rödvin, krossade tomater, vitvinsvinäger, kycklingbuljongtärningar och vatten. Sköj av linserna i en sil, häll sedan över de i grytan. Krydda med socker, spiskummin, paprikakrydda, rökt paprikakrydda, salt och peppar. Koka upp under lock och låt koka till önskad konsistens på linserna. Det kan hända att du behöver hälla i mer vatten. Smaka av med mer kryddor vid behov. Servera med turkisk eller grekisk yoghurt. 

1 kommentar:

  1. mmm ser riktigt gott ut / Johanna Berg

    SvaraRadera