fredag 22 juni 2012

Berlin de Luxe

Efter en vecka i Berlin är jag hemma igen med en full väska och mage. Vilken fantastisk stad! Det här är definitivt en stad i min smak. Det är en stad som ALDRIG sover. Det är en stad som har en väldigt blandad och trevlig matkultur. Det är också en stad som är hipp med häftiga pubbar och klubbar överallt. Dessutom finns det fantastiska marknader och andra roliga saker att göra, hela tiden. I den här staden blir man säkert aldrig uttråkad. 

Mottot vi levt efter den här veckan är: jag mår ju inte illa, så lite till kan jag äta. OM vi har ätit! Det bästa är att vi har ätit bra och lyxigt, druckit mycket drinkar och öl, men ändå inte blivit ruinerade. Det är billigt att äta och att dricka här!


Mina fina kompisar som jag reste med är vegetarianer så vi besökte en del, helt fantastiskt goda, vegetariska restauranger. Det första stället vi mättade våra magar på hette 
Ohlàlà Tartes-shop. De har bland annat vegansk brunchbuffé. Stället finns att hitta på Mainzerstraße 18. Det jag föll för mest var de otroligt goda sötsakerna: de krispiga och söta fattiga riddarna som verkade vara gjorda på surdeg och doppade i rosenvatten, den krämiga vitachokladmoussen med bär och croissanterna med choklad. Men även den veganska ankleverpastejen och aubergineröran smakade fantastiskt. Det kostarde 10 euro för en brunch, det blev alltså det dyraste vi åt på resan. Men så värt det.
Varje söndag är det en stor marknad bredvid Mauerpark. Allt mellan himmel och jord finns att hitta där. 
Där går att finna allt från handarbeten, till loppisfynd, till nytillverkade prylar. Intill parken finns en jättestor utomhuskareoke. Större kareoke har jag inte varit på i hela mitt liv. 


 

Min kompis K köpte en grym porslinskatt på marknaden. Den fick göra oss sällskap då vi satt i varsin solstol och drack drinkar vid en strandbar. Det var ingen riktig strand utan en låtsasstrand. Låtsasstränder fanns det gott om i den här staden. Möjligheten att kunna känna sanden mellan tårna och dricka en drink i solskenet är verkligen inte fy skam. Det borde vara obligatoriskt i alla städer, även de städer utan vatten. Det är nästan så man skulle öppna en egen strandbar i Lund.En annan vegetarisk (delvis vegansk) brunch vi åt, fanns på ett ställe som hette Cafe Morgenrot. Den låg på adressen Kastanienallee 85. Den här var med lik den klassiska brunchen med bland annat en mängd olika sorters bröd, ost, flingor och frukt. Här fanns allt möjligt gott som man gärna äter till frukost. Där fanns även en mängd olika sorters röror som var jättegoda. Bland annat fanns en smarrig röra gjord på soltorkade tomater och en annan som påminde om Nutella. Stället är annorlunda av två anledningar: det drivs av ett kollektiv och man betalar så mycket man tycker att det är värt, men minst 5 euro. Vi tyckte alla att det var värt mer än 5 euro. 


En solig dag tog vi med oss våra badkläder och gick till en annan konstgjord strand, den här också med en pool nedsänkt i floden Spandau. Den låg vid Eichenstraße 4. För att komma till hemsidan för stranden kan du klicka här.Där passade jag på att köpa min första och enda korv. Tyvärr hade jag lite väl höga förväntningar på denna tyska bratwurst. Den smakade tyvärr ingenting, vilket var en besvikelse. Dock vägde den härliga omgivningen upp korvfadäsen.Dolores var ett ställe som serverade väldigt goda burritos. Min serverades med limekyckling, svarta bönor, salsa verde, limeris, grönsaker, gräddfil och guacamole. Den kostade under 5 euro och hade räckt till två. Jag önskar nu, i skrivande stund, att det hade varit möjligt att ta med sig en hem till Sverige. Jag ber för övrigt om ursäkt för den ganska oaptitliga bilden på burriton; det är verkligen ingen mat att ta fina bilder på. 
 

Alkoholen får jag inte glömma! Jag ska erkänna att det inte provats överdrivet många ölsorter. Av de jag druckit var några mindre goda än andra. En del av ölen jag köpte i butik är de som är på bilden. Den lilla ölen till höger var väldigt mörk och påminde om coca-cola i både smak och färg. Dessutom med stark smak av järn. Den var tyvärr ingenting för mig, även om flaskan var hemskt söt (den fick följa med mig hem). Ölen till höger föll mig i smak och ikväll ska de två mittersta flaskorna avsmakas. En och annan fat-öl har också konsumerats och några flaskor av Tysklands mousserande vin - Sekt, har druckits. Det är en bra dryck. Bubbel är mitt nya svarta. Hoppas ni har en fantastisk midsommar!

2 kommentarer: