måndag 11 juni 2012

Mud- och morotcupcakes som examenstårta

Ett examenskalas för släkt och familj kräver en god efterrätt! Istället för att göra tårta, som känns som det man alltid bjuder på vid kalas, valde jag och min mor att baka två olika sorters cupcakes. Nästan som tårta, fast enligt min åsikt, mycket godare. Leila Lindholms (som vanligt) mud cupcakes med fudge glaze, grädde och bär på toppen kändes som en bra cupcake att bjuda på eftersom vi har en del chokladälskare i släkten. För originalrecept, klicka härDen andra cupcaken vi bakade var ett recept från mig, en morots cupcake, med limefrosting. Mor min gjorde små söta prästkragar vi sedan dekorerade dem med. Cupcaken är som en morotskaka fast i muffinsformat. Ett säkert kort med garanterat färsk och mjuk botten. Och vilken succé det sen blev med dessa två "minitårtor". Det kommer jag att göra fler gånger i fortsättningen då det vankas kalas.




                     

                     


Det här behöver du, för 12 mud cupcakes:
Till cupcaken:


  • 2 ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 200 g mörk kvalitetschoklad 70%
  • 100 g smör
  • 2 msk starkt kaffe

Tilll fudgeglazen:
  • 1 ¼ dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk kvalitetschoklad 70%

Övrigt:
  • grädde
  • bär och eller jordgubbar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Smält smöret och rör ner kaffet. Vänd försiktigt samman samtliga ingredienser. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. De kommer vara mjuka och kletiga när du tar ur de ur ugnen. Efter man tagit ut dem kommer de sjunka ihop något i mitten. Låt svalna.

Koka upp grädde, mjölk och sirap i en kastrull. Ta bort från värmen och låt svalna en liten stund.
Finhacka den mörka chokladen, häll hacket i kastrullen och rör slätt. Låt svalna något, häll den sedan i gropen på kakorna. Garnera med vispad grädde och några bär.


Med facit i hand kan jag tycka glazen var väldigt lös och att den inte bidrog speciellt mycket till cupcaken mer än att den blev något blötare. Det hade jag klarat mig utan. Med grädde på toppen så skulle man inte sakna att man inte har någon glaze. 


Det här behöver du, för 14 morotscupcakes:
Till cupcaken:

  • 3 morötter
  • 3/4 dl sötmandel
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk torkad ingefära
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl olja

Till limefrostingen:

  • 100 gram smör
  • 200 gram phildadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 lime


Gör så här:
Vispa olja och socker poröst. Blanda i grovrivna morötter och ägg. Blanda i alla torra ingredienser. Hacka mandeln grovt och rör i. Häll upp smeten i dubbla lager av muffinsformar, 2/3 delar. Ett lager muffinsform gör att smeten töjer ut formen, så använd helst två lager (eller en muffinsplåt). Grädda i ugnen 175 grader, ca 25 minuter. Känn av med en potatissticka på en muffin och se så smeten inte följer med stickan upp.

Gör en frosting med samtliga ingredienser. Lägg alla ingredienser i en bunke. Enklast är om du använder rumstempererat smör. Kör till en slät smet med stavmixer. Smaka dig till hur mycket florsocker och lime du vill ha i. Spritsa ut frostingen på cupcaken när de har svalnat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar