onsdag 30 november 2011

Julgodis och sockerkick

Här kommer lite idéer till julgodis! Hittills har det kokats gräddkola, som smakar precis som riktig kola ska smaka enligt K, och mina favoriter; vit chokladtryffel. MUMS! Det är livsfarligt att ha dessa liggandens i kylen för det är så himla lätt att bara råka ta en godis till teet, en godis efter maten, eller en godis efter... jag har städat, you name it (ja, det är så jag säger det; EN godis). Något annat med passande jultema jag passade på att göra häromkvällen var att koka clementinmarmelad. Den kommer sannerligen att göra sig på mina scones. 


Det här behöver du för Ernst Kirchstiegers (ja, faktiskt) vita chokladtryffel:
- 300 g vit choklad
- 1 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 150 g marsipan
- 1 msk vitt portvin (kan uteslutas)
- Florsocker

Såhär gör du:
Smält choklad och grädde på svag värme, tag bort från plattan. Rör i smör, riven marsipan och portvin (som sagt, inget måste). Slå massan i en form och kyl ner den så att den blir fast (jag ställde den i frysen en halvtimme efter den hade svalnat för att den skulle bli riktigt hård). Forma små kulor och rulla i florsocker. Förvaras svalt. 




Det här behöver du för gräddkolan:
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl socker
- 1,5 dl ljus sirap
- 50 gram smör
- 1,5 msk vaniljsocker
- Bakplåtspapper/smörgåspapper
- Olja, exempelvis rapsolja

Såhär gör du:
Blanda alla ingredienser i en gryta. Rör om väl. Låt sedan detta småkoka ungefär 20 minuter utan omrörning (om man rör om kan det hända att kolan kristalliseras så den förstörs, men jag rörde om i min i alla fall och det hände ingenting. Men rör om på eget bevåg). Om du har en termometer är kolan klar vid 120 grader. Om du inte har en termometer, gör då ett kulprov: ta lite av den varma massan ungefär 1 tsk och häll i ett glas med kallt vatten. Rulla till en kula. Känns kulan seg och elastisk är den klar. Olja en ugnsplåt och häll över massan. När du låtit kolan svalnat skär du kolor, men en vass kniv, i den storleken du vill ha dem. Slå sedan in dem i bakplåtspapper eller smörgåspapper. Detta är ett måste då de annars kommer fastna i varandra. Förvaras svalt. 


Jag kan garantera att det kommer att göras mer godis innan jul. Jag ska exempelvis göra struvor med järn jag fått att min kära mormor och morfar! Det kan ju vara spännande att så hur det kommer att gå. 



Det här behöver du för min superenkla clementinmarmelad:
- 1 kilo clementiner
- 1 paket syltsocker (1+3 syltsocker)

Det finns en förpackning syltsocker som är innehåller mindre socker men lika mycket pektin. Jag föredrar den, eftersom marmelad och sylt har en tendens att bli lite väl söt annars. På förpackningen står det 1+3. Alltså 1 del socker 3 delar frukt eller bär.

Såhär gör du:
Skala och hacka clementinerna smått och lägg i en stor gryta. Häll i syltsockret och låt koka minst tio minuter, eller tilsl du tycker att clementinerna kokat sönder lite. (När jag gjorde min marmelad, gjorde jag två snabba tryck med stavmixern eftersom jag inte ville koka marmeladen mer trots att där var lite väl stora bitar kvar i den). När marmeladen är färdigkokad hälls den upp i väl rengjorda glasburkar.

Tadaaa!

3 kommentarer:

  1. Jättehärliga bilder, Lina, och skoj med en Lundabo till!

    SvaraRadera
  2. Hej Lina!
    Både kolan och tryffeln ser jättesmaskiga ut!
    Ska vi ha sådana godsaker på julafton?
    Det är mormor som undrar.

    SvaraRadera
  3. Tack Cecilia! Då ska vi inte tala om dina supersnygga! :) Det kryllar då allt av matbloggare i Lund har jag märkt!

    Åh, då ska jag ha med mig sådana till jul. Om de inte tryffeln smälter på tåget hem vill säga!

    Kram

    SvaraRadera