lördag 5 november 2011

Pajrecept

Efter förfrågan lägger jag härmed glatt upp recepten på paj jag gjorde i förra veckan. Ni annar inte vad det värmer när jag får respons på inläggen jag lägger upp. Fortsätt gärna med det! 

Det här behöver du för att laga min fetaostpaj med broccoli, portabello och fläskytterfilé, beräknat för 6 portionspajer:
Pajdeg
- 1 dl kesella kvarg
- 100 gram rumsvarmt smör
- 3 msk mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 2 dl grynblandning
- 1 dl vetekross

Egentligen bara tar jag av det jag har hemma och höftar med måtten. Det går lika bra att bara ha vetemjöl, kesella och smör som det går bra att ha grahamsmjöl till också. Ta alltså och blanda degen med de ingredienser som du själv vill ha.

Fyllning
- 1 förpackning fetaost
- Ca 400 gram fläskytterfilé
- 1 bukett färsk broccoli
- 1 gul lök

Äggstanning

- 2 ägg
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- 1 1/2 msk kalvfond
- 1 riven vitlök
- Salt och peppar


Såhär gör du
:
Blanda rumsvarmt smör, kesella, mjölk och de torra ingredienserna till en deg. Tillsätt mer smör om det inte går ihop sig till en deg. Tryck ut degen i sex folieformar. Nagga pajskalet med gaffel och grädda i ugn tills de fått färg, ungefär 200 grader 10-15 minuter. Stek mindre bitar av fläskytterfilé så den får färg, med inte så länge att den blir genomstekt. Hacka fetaost, broccoli och lök. Lägg detta i pajformen tillsammans med fläskytterfilén. Blanda ägg, matlagningsgrädde, riven vitlök, kalvfond, salt och peppar i en bunke. Häll äggstanningen över pajerna. Toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ungefär 25-20 minuter. Det här behöver du för min mammas (och min med lite modifikation) tacopaj beräknat för 6 portionspajer:

Pajdeg
- 1 dl kesella kvarg
- 100 gram rumsvarmt smör
- 3 msk mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 2 dl grynblandning
- 1 dl vetekross

Jag gör här samma pajdeg som jag gjorde till det ovanstående receptet. När jag ska göra båda sorterna till portionspajerna 
gör dubbel sats.

Fyllning

- Ca 500 gram blandfärs
- 3 msk mango chutney
- Paprikakrydda
- Cayennepeppar

- Spiskummin
- 3 vitlöksklyftor
- Salt och pappar
- 1 dl vatten


På toppen

- 4-5 tomater
- 1 röd, 1 grön paprika
- 4 dl creme friache
- 1 gul lök


Såhär gör du
:
Blanda rumsvarmt smör, kesella, mjölk och de torra ingredienserna till en deg. Tillsätt mer smör om det inte går ihop sig till en deg. Tryck ut degen i sex folieformar. Nagga pajskalet med gaffel och grädda i ugn tills de fått färg, ungefär 200 grader 10-15 minuter. Bryn färsen och blanda i mango chutney, riven vitlök, paprikakrydda, caynnepeppar, spiskummin, salt och peppar. Häll i vatten för att låta kryddorna lösa sig ordentligt. Ställ stekpannan åt sidan. Hacka tomater och paprika. Blanda grönsakerna med creme friache. Lägg i köttfärsröran i pajskalen. Häll över creme fraicheröran. Hacka lök i ringar och lägg på pajerna. Toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ungefär 30-35 minuter.

4 kommentarer:

 1. Vafan är grynblandning?????????????? /Ida

  SvaraRadera
 2. Haha, när hann du lägga upp detta? Jag märkte ingenting! :)

  Ida: http://www.axa.se/Vara-produkter/Gryn/Grynblandning/

  SvaraRadera
 3. Intressant! /Ida

  SvaraRadera
 4. Den där grynblandningen känns väldigt sund och så är det gott i pajdeg! För den som tycker om gröt är ju detta ett ännu sundare alternativ till vanlig havregrynsgröt.

  SvaraRadera