Ha en fin kväll!
lördag 31 mars 2012
Lördagkväll
Så här ser det ut hemma hos oss ikväll! Brödet är bakat med fetaost, soltorkade tomater och oliver. Medelhavssalladen står i kylen och väntar. Grillen är tänd och vinet är uppkorkat. Det är fantastiskt att klockan snart är åtta och det fortfarande är ljust ute. Jag välkomnar våren av hela mitt hjärta.
torsdag 29 mars 2012
Istället för tacos - mexikanpaj
I går åt vi någonting här hemma som är en av K's favoriträtter. Den kan liknas vid en upp-och-nedvänd paj, utan äggstanning. Om du gillar vanliga Svensson-tacos kommer du älska den här rätten! Den upp-och-nedvända pajen kallas för mexikanpaj, och är supergod. Anledningen till att jag säger att den är upp-och-ned är för att smuldegen är uppe på pajen och inte under som den annars är. Smuldegen är gjord på grynblandning och vetekross, men också på ost, smör och persilja. När den är gräddad i ugnen blir degen riktigt krispig och god. Den är ett bra komplement till de hårda tacobröden, som man brukar ha till vanliga tacos. Under smuldegen gömmer sig en köttfärsröra som påminner mycket om tacofärs, men som smakar mycker mer. Hör och häpna, den innehåller ingen creme fraiche eller philadelphiaost, som i tacopaj. En klick creme fraiche och tomatsalsa serverar vi vid sidan av den här rätten istället. Och en stor sallad, förstås. Cred ska jag ge till E som varit så vänlig att dela med sig av sin mors recept!

Det här behöver du för ungefär 6 personer:
Till fyllningen:

Till fyllningen:
800 gram blandfärs
1 gul lök
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1/2 burk syltlök
1 dl jordnötter
1 stor röd paprika
2-3 msk mango chutney
2 dl vatten
1 förpackning tacokrydda
pepparmix
spiskummin
paprikakrydda
svartpeppar
salt
Till smuldegen:
200 gram smör
Till smuldegen:
200 gram smör
3 dl grynblandning
1 dl vetekross
2 dl vetemjöl
2 dl riven ost
1 förpackning djupfryst persilja
1 tsk salt
Så här gör du:
Så här gör du:
Bryn färs och hackad gul lök och riven vitlök. Tillsätt alla kryddorna och vattnet. Tillsätt sedan hackad röd paprika, avrunnen syltlök, mango chutney och till sist jordnötterna. Var noga med att inte lägga i jordnötterna för tidigt, då blir de mjuka. Häll köttfärsröran i en ungsform. Knåda en smuldeg av rumsvarmt smör, grynblandning, vetekross, vetemjöl, riven ost, persilja och salt. Smula över köttfärsen. Ställ i mitten av ugnen på 200 grader, ungefär 25-30 minuter. Servera med creme fraiche, tomatsalsa och sallad.
onsdag 28 mars 2012
Mina smultronställen: Agnes
Här kommer ytterligare ett inlägg om Köpenhamn! Jag hoppas du står ut. Förra gången vi var där hittade vi en butik, vid namn Agnes, som sålde jättefina och smarriga cupcakes. Upplevelsen att köpa cupcakesen där och ta med sig är nästan lika trevlig som smakupplevelsen. Butiken i sig är väldigt ren och har en stor glasdisk där det bakom finns en mängd fina cupcakes. När man köper de får man de ställda i en kartong och sedan den nedställd i en pappkasse. Onödigt för två ynka cupcakes kan man tycka, men ack så lyxigt! Priset på deras stora cupcakes är 30 dkr och 20 dkr för de små. För att komma till deras hemsida klickar du här. När vi var i Köpenhamn i helgen köpte vi med oss cupcakes hem båda dagarna. Vi åt de till mousserande vin.
måndag 26 mars 2012
Weekend i Köpenhamn
I helgen var jag och K i köpenhamn och bodde på hotell. Vi tyckte att vi hade gjort oss väl förtjänta av det. Förutom att äta glass i solen och njuta av hotellfrukosten har vi också strosat omkring i en massa roliga butiker, suttit på mysiga fik och druckit billiga öl. Alltså hur härligt som helst!
Tyvärr föll vi den ena kvällen för turistfällan och åt en väldigt dyr trerätters-meny på en av hamnkrogarna i Nyhamn. Det hade varit okej om den var dyr OCH god. Tyvärr var maten bara det förstnämnda. Både K och jag hade en föraning om att vissa av krogarna med den mysiga utsikten inte behöver bry sig om att servera speciellt bra mat för att turister kommer det alltid nya av. Det är så mycket turister där i alla fall att de ändå alltid har fullsatt om det är säsong. Så nu har vi lärt oss det, och ni också. Som plåster på såren kan jag stolt säga att jag lagar mycket bättre mat än den krogen vi var på.
Ett annat ställe som däremot både är billigt (för att vara i Köpenhamn) och bra är restaurangen Rizraz. Den har en god vegetarisk buffé med goda röror och supergod falafel. Jag är vanligtvis inte speciellt förtjust i falafel, men de här är riktigt goda och krispiga. Det här är alltså ett bra ställe att äta lunch på.
Här kommer lite bilder!
Här kommer lite bilder!
Glass i det härliga solskenet
Nyhamn

Öl och shoppingkassar
Hotellfrukost

Restaurangen Rizraz har bra mat!

K och lyxen att ligga i en hotellsäng med ett glas mousserande vin i den ena handen
och en ipad i den andra.
och en ipad i den andra.

Min nya skyddshjälm och jag. Om den varit något billigare hade jag köpt den till nästa gång jag kommer göra chokladskålar till glass.
fredag 23 mars 2012
Vett och Etikett
Nu är det mycket enklare att hitta recept i min blogg! Jag har satt etiketter på alla inlägg gjorda hittills. Varför jag inte gjorde det från början är ett mysterium. Etiketterna hittar du lägst ned på varje blogginlägg. Det här inlägget kommer exempelvis hamna under kategorin "övrigt". Där finns inlägg som inte riktigt hör hemma under någon matkategori. Klickar du istället på en etikett med namnet "kyckling" får du upp alla inlägg jag skrivit om kyckling. Men då behöver du till att börja med hitta ett inlägg som har ingrediensen kyckling så att du kan klicka dig vidare. Seså, gå lös!
torsdag 22 mars 2012
Kycklingsmörgås de luxe
När jag och K inte orkar anstränga oss jättemycket i köket eller inte har lust att laga någonting som ger matlådor (för hela kylen redan är proppfull med sådana) händer det att vi gör en lite lyxigare smörgås. Jag har gjort inlägg om liknande smörgåsar förut. Men eftersom de är så goda tänker jag att det inte kan skada med ytterligare ett recept med en smakkonstellation på bröd. Ikväll fick det bli en kycklingsmörgås (jag kanske skulle säga baguette med tanke på brödet) med dessa ingredienser:
- surdegsbaguette
- örtmarinerad kycklingfilé
- röd pestosås
- fetaost
- tomat
- gurka
- rödlök
- sallad
- ärtskott
För två personer räcker det med en kycklingfilé som delas i fyra bitar. Marinaden till denna bestod av rapsolja, riven vitlök, djupfrysta provencalska örter, honung, soya, citronsaft, salt och peppar. Den röda pestosåsen gjordes enkelt med en burk gräddfil och några matskedar röd pesto med soltorkade tomater. Fetaosten stekte jag lite hastigt i olja och brödet rostade jag en kort stund i ugnen innan servering.
Tada, superenkelt och jättegott!
För recept på en annan lyxsmörgås klickar du här.
onsdag 21 mars 2012
Loppis och möbelrenovering
Efter en långhelg hemma hos mor och far i Småland har jag inte bara hunnit bli dunderförkyld utan också lyckats göra en del loppisfynd. En pinnstol för ynka 50 kronor köpte jag. Priset för sådana brukar ligga bra mycket högre i Lund. Så jag tycker jag gjort ett fynd. Denna har hunnit få sig en skönhetsbehandling bestående av tvätt, slip, grundmålning och målning. Jag har även lyckats få fatt i två fina burkar. Den ena lite större burken jag hittade slängd på återvinningsstationen. Ja, jag samlar på andras skräp! Den lilla runda burken, som jag köpte på loppis, gör sig bra i mitt kök. Dessutom fick en nytillverkad glasburk följa med mig tillbaka till Lund. Den är nu fylld med brunt farinsocker.
Om det är någonting jag tycker om förutom att laga mat, så är det att shoppa loss på loppis!
måndag 19 mars 2012
Saffranslax med rosmarin och parmesanris
En nytillkommen måltid har jag nu lagat två helger i rad och bjudit diverse fina släktingar på. Saffranslaxen med parmesanris har gått hem hos alla som fått en tallrik. Hemligheten bakom rätten är förstås alla goda ingredienser i såsen: saffran, vin, vitlök, citron och grädde. Kombinationen av dessa är ett säkert kort. Tillsammans med lax och rosmarin och ett ris med parmesanost är det ett recept som i alla fall ska skrivas in i min receptbok. Det går utmärkt att förbereda rätten så långt att det bara är tillagningen i ugnen som är kvar, om du ska ha gäster.
Det här behöver du för fyra personer:
- morötter
- 4 laxfiléer
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 dl creme fraiche
- 1/2 dl vitt vin
- 1/2 citron
- 2 msk fiskfond (eller mer)
- 2 vitlöksklyftor
- färsk rosmarin
- ca 1 krm socker
- 1/2 - 1 påse saffran
- salt
- peppar
- maizena
Övrigt:
- ris
- 2 dl riven parmesanost
Så här gör du:
Hacka morötterna i så tunna stavar du kan. Lägg dessa i en ugnsfast form. Salta och peppra laxen. Lägg den i ugnsformen. Koka upp en sås på matlagningsgrädde, creme fraiche, vitt vin, saften av en citron, fiskfond, riven vitlök, hackad färsk rosmarin och saffran. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Koka upp och blanda i maizena. Koka ytterligare några minuter. Såsen kommer att smaka något annorlunda (och vara godare) efter den fått stå i ugnen med laxen och morötterna. Låt stå i mitten av ugnen ungefär 20-30 minuter. Var noga med att se till så att laxen inte överlagas. Kontrollera detta genom att dela en liten bit av det tjockaste partiet av laxen. Den ska inte vara torr utan saftig (jag själv gör ofta felet och tillagar laxen för länge). När laxen ställts in i ugnen är det lagom att börja koka riset. Koka gärna riset med en extra deciliter vatten. När riset är klart ska där vara vätska kvar (annars blir riset jättetort när osten kommit i). Riv och lägg i parmesanost, rör samman. Servera med en knaprig sallad!
Hacka morötterna i så tunna stavar du kan. Lägg dessa i en ugnsfast form. Salta och peppra laxen. Lägg den i ugnsformen. Koka upp en sås på matlagningsgrädde, creme fraiche, vitt vin, saften av en citron, fiskfond, riven vitlök, hackad färsk rosmarin och saffran. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Koka upp och blanda i maizena. Koka ytterligare några minuter. Såsen kommer att smaka något annorlunda (och vara godare) efter den fått stå i ugnen med laxen och morötterna. Låt stå i mitten av ugnen ungefär 20-30 minuter. Var noga med att se till så att laxen inte överlagas. Kontrollera detta genom att dela en liten bit av det tjockaste partiet av laxen. Den ska inte vara torr utan saftig (jag själv gör ofta felet och tillagar laxen för länge). När laxen ställts in i ugnen är det lagom att börja koka riset. Koka gärna riset med en extra deciliter vatten. När riset är klart ska där vara vätska kvar (annars blir riset jättetort när osten kommit i). Riv och lägg i parmesanost, rör samman. Servera med en knaprig sallad!
lördag 17 mars 2012
Sommardrömmar
Just i detta nu skulle jag vilja sitta vid en varm strand i Sverige, tittandes på en solnedgång, med mina fötter plaskandes i vattnet. I min ena hand skulle jag ha ett glas gott kallt vin och i min andra skulle jag ha en skål med dessa chokladdoppade jordgubbar. Denna önskan känns för tillfället ganska svår att uppnå. Jag får nöja mig med bara jordgubbarna tills vädret blir varmare.
tisdag 13 mars 2012
Nya makroner
Nu var det dags för ett nytt försök att göra makroner! Resultatet blev bättre den här gången. Biskvierna blev väldigt krispiga och var konsistensmässigt helt perfekta. Utseendet av dem är fortfarande någonting att jobba på. Jag vill ha den där frasiga kanten längst ned! Förra gången provade jag på ett recept med kolafyllning. Den här gången gjorde jag makroner med apelsin- och nougatfyllning. Jag älskar kombinationen apelsin och choklad så det här var ett säkert kort. Istället för att ha min mor att göra madelmjöl hemma hos sig, och sedan skicka ned det till mig, fann jag att man kan köpa mandelmjöl på bland annat Ica och Lidl.
Kökstrappan är mitt nya ställe att sitta på. Här satt jag i solen med en bra bok och en kopp te under tiden som biskvierna gräddades i ugnen.
Det här behöver du för ungefär 15 makroner:
Till biskvierna:- 2 dl mandelmjöl
- 2 1/2 dl florsocker
- 3 äggvitor
- 2 msk strösocker
- orange karamellfärg
Till fyllningen:
- ca 1/2 burk nutella
- apelsinskal
- apelsinkoncentrat
Så här gör du:
Vispa äggvitorna och strösocker hårt. Rör försiktigt i karamellfärgen i marängen (jag hade i 8-9 droppar). Börja med lite och öka tills du uppnåt önskad nyans. Blanda florsocker och mandelmjöl väl. Tillsätt blandningen i den orangea äggvitan och rör försiktigt till en jämn smet. Fyll en spritspåse med blandningen och spritsa cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Använd två plåtar så du inte spritsar smeten för tätt. Låt stå i rumstemperatur i ca en timme, så att ytan på biskvierna stelnar något. Sätt ugnen på 125 grader. Vid uppnådd temperatur, ställ plåten längst ned i ugnen i 25 minuter. Gör samma sak med den andra plåten efter den första är färdiggräddad. Under tiden biskvierna svalnar kan du göra fyllningen. Blanda samman nutella med rivet skal av apelsin i en skål. Tillsätt apelsinkoncentrat till du uppnått önskad smak. Bre på fyllning på en biskvihalva och sätt på en biskvi som lock. Gör så med alla biskvier.
Vispa äggvitorna och strösocker hårt. Rör försiktigt i karamellfärgen i marängen (jag hade i 8-9 droppar). Börja med lite och öka tills du uppnåt önskad nyans. Blanda florsocker och mandelmjöl väl. Tillsätt blandningen i den orangea äggvitan och rör försiktigt till en jämn smet. Fyll en spritspåse med blandningen och spritsa cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Använd två plåtar så du inte spritsar smeten för tätt. Låt stå i rumstemperatur i ca en timme, så att ytan på biskvierna stelnar något. Sätt ugnen på 125 grader. Vid uppnådd temperatur, ställ plåten längst ned i ugnen i 25 minuter. Gör samma sak med den andra plåten efter den första är färdiggräddad. Under tiden biskvierna svalnar kan du göra fyllningen. Blanda samman nutella med rivet skal av apelsin i en skål. Tillsätt apelsinkoncentrat till du uppnått önskad smak. Bre på fyllning på en biskvihalva och sätt på en biskvi som lock. Gör så med alla biskvier.

måndag 12 mars 2012
Shoppingtips
Här kommer ett litet nätshoppingtips. Klockan 15.00 idag öppnades en sida jag har sett fram emot LÄNGE! Leila Lindholm har lanserat sin egna köksserie med bland annat snygga uppläggningsfat, köksredskap, textilier. Här är ett litet urval av min önskelista från hennes sida (så du vet vad du ska köpa till mig) :
Hon har även en drös med vintageprylar man kan köpa. Det kliar i mina fingrar och jag vill köpa allt! Kolla in du också, klicka här.




Hon har även en drös med vintageprylar man kan köpa. Det kliar i mina fingrar och jag vill köpa allt! Kolla in du också, klicka här.
lördag 10 mars 2012
Citron- och kokosparfait med ananasblommor
Vad hände med kokosen jag hamrade och spikade med skruvmejsel i går kväll? Kokosen revs ner till en citron- och kokosparfait som fick stå i frysen över natten. Receptet är från Per Morberg och kan hittas här, men även längst ned i detta inlägg, då med mina små ändringar.
Jag måste säga att Morberg inte har den mista koll på hur mycket en person äter. Jag halverade receptet och det blev så mycket att det skulle räcka till säkert 6-8 personer, alltså inte till 2 personer. I teorin skulle alltså hans recept, för fyra personer, räcka till 12-16 personer. Lite väl mycket kan man tycka. Men har man sett hans matlagningsprogram förstår man att alla hans recept är lite överdimensionerade. Det känns som att det är lite utav hans grej.
I parfain fick jag ha i mer citron och mer kokos än vad receptet sa, detta för att det över huvud taget skulle smaka något. Dessutom hade jag i lite vaniljsocker också. Om jag gör den här parfain igen, vilket jag säkert kommer göra, ska jag ha i vaniljstång också för att få lite sting i den.
Det här behöver du för 6-8 personer (med mina mått mätt):
- 5 st äggulor
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- saften från 1 citron
- 1 1/2 kokosnöt
- 5 dl vispgrädde
Så här gör du:
Vispa ihop gulorna med strö- och vaniljsockret till ett vitt fast skum. Klyv kokosnöten, gröp ur kokosen och riv den. Vispa upp grädden och vänd ner den i ägg/kokossmeten. Klä en form med plastfolie och fyll den med smeten och sätt i frysen. Tag fram och ställ i rumstemperatur i minuter innan servering.
Det bästa med denna efterrätt var faktiskt mina krispiga ananasblommor. De missade Per till sin parfait. Riktigt knäckiga och söta blev dom. Dessa gjorde jag genom att hyvla en färsk ananas tunt med mandolin, pensla skivorna med sockerlag (koka samman 1 msk vatten, 1 msk socker) och sedan torkades dessa i ugnen, 100 grader ungefär 1-1 1/2 timme. När de var halvhårda togs de ut och klämdes ihop till små blommor. En gammal äggkartong är perfekt att låta dem stela till på.
fredag 9 mars 2012
Konsten att få upp en kokosköt med fötterna
Så här kan det se ut i mitt kök en fredagkväll. Inga konstigheter. Vad det ska bli utav den stackars kokosnöten får ni veta i morgon. Här är en ledtråd: Per Morberg on ice.
För en passande sång klickar du här.
Ha en fin kväll!
onsdag 7 mars 2012
Lasagne med aubergine och zucchini
Den sista tiden har jag varit så himla sugen på någon form av gratäng med aubergine och zucchini i. Det var en specifik craving så mitt behov var lätt att stilla. Häromkvällen tillagades därför en lasagne med hemgjorda lasagneplattor, aubergine, zucchini och svampsås med massor av vin, både i såsen och i pastan. Enligt K var rätten en succé så receptet är värt att delas här! Lasagnen blev superkrämig, vilket är tack vare philadelphiaosten som är i. När den gjordes i ugnen doftade det svamp och vin i hela lägenheten. Vem kan inte bli hungrig av den doften?
Det här behöver du för ca 6 personer:
Att lägga lager på lager:
- 2 aubergine
- 2 zucchini
- 1 gul lök
Till svampsåsen:
- 250 gram champinjoner
- 1 stor portabello
- 200 gram philadelphia
- 1 dl creme fraiche
- 1 1/2 dl vitt vin
- 1/2 dl mjölk
- ca 1 msk kantarellfond
- 2 1/2 dl riven ost
- provencalska örter (finns djupfryst)
- ca 1 msk diljonsenap
- salt
- peppar
Till lasagneplattorna:
- 5 dl durumvete
- 3 ägg
- 1/3 dl vitt vin
- salt
- peppar
Så här gör du:
Lägg durumvete i en bunke. Gör en grop där du häller i äggen och vinet. Salta och peppra. Blanda samman mjölet och vätskan med en gaffel. När degen blivit lite fastare knådar du den med händerna i ungefär 10 minuter. Lägg degen på en tallrik med folie över och låt vila i kylen minst en halvtimme. Under tiden skär du aubergine och zucchini i skivor och lägger på en plåt. Salta och ställ in i ugnen 25-30 minuter på 150 grader. Hacka champinjonerna och portabellon i bitar och stek. Häll på lite av vinet och sedan philadelphia, creme fraiche och mjölk. Häll i resten av vinet, dijonsenap, 1 dl ost och kantarellfonden. Salta och peppra. Koka upp och ställ av plattan. Ta fram en pastamaskin (eller en brödkavel) och gör lasagneplattor som du skär till i jämna plattor (hela degen kommer inte gå åt till lasagnen. Resterna kan du göra spagetti av och tillaga dagen efter. Se bara till att ha ordentligt med durumvete på så de inte klibbar ihop). Smöra en ugnsform. Hacka lök i skivor. Lägg ett lager av aubergine och zucchini, lite lök, pasta och sedan svampsås. Varva detta och avsluta med sås och 1 1/2 dl riven ost. Toppa med provencalska örter. Tillaga i mitten av ugnen 200 grader, ungefär 30 minuter. Servera med en god sallad.
måndag 5 mars 2012
Hur makroner inte ska se ut
I fredags fick jag ett paket på posten. Det var inte vilket paket som helst utan ett paket med en påse vitt pulver i... Jag undrar om posten hade en knarkhund som var och luktade på paketet innan det kunde skickas vidare till mig. Så varför fick jag ett paket med vitt pulver på posten? Jag har ingen mixer i mitt hushåll och jag behövde mixa mandel väldigt smått. Har man då en otroligt gullig mor, med en mixer och en påse mandel hemma är problemet löst.
Anledningen till att jag behövde finmald mandel var att jag skulle baka smörkolamakroner. Efter en helg med mycket jobb har jag sett fram emot denna måndag då jag skulle bakat de finaste makronerna i stan. Goda blev de, men utseendemässigt... Nja, då är de finare i butik. Mor gjorde exakt samma recept för en tid sedan och de blev till och med finare en de man köper på kondis. Jag skyller mitt missöde på min ugn som är från stenåldern. Biskvierna smälte inte ut det minsta, ytan sprack och insidan blev på tok för mjuk. Utöver detta kunde jag dessutom haft lite mer kakao i smeten, för en finare färg, precis som min mor gjorde med sina. Inte nog med det kunde jag kokat kolan fem minuter längre än vad receptet sa, så att den inte blev så rinnig. OCH haft de i några minuter extra. Med alla dessa förbättringar kommer de nästa gång bli perfekta, hoppas jag!
Mammas superfina och mina mindre fina makroner


Min arme av biskvibottnar
ALLA utom två biskvier sprack!
Tur för dig lilla makron att du blev god
För den som vågar, med mina ändringar:
Receptet kommer ursprungligen från tidningen Hembakat.
Receptet kommer ursprungligen från tidningen Hembakat.
Det här behöver du för ungefär 20 stycken makroner:
Till biskvierna:
- 120 gram florsocker
- 80 gram skållad och finmald mandel
- 5 gram kakao
- 2 äggvitor
- 1 knisudd salt
- 60 gram strösocker
Till smörkolan:
- 50 gram strösocker
- 20 gram smör
- 1 dl vispgrädde
Så här gör du:
Skålla madel och ta bort skalen. Mixa mandeln. Häll sedan i florsocker och mixa till ett fint mjöl (eller ringer du din mamma och ber henne att göra detta åt dig). Sikta blandningen med en sil eller liknande, för att få bort de större mandelbitarna. Vispa äggvitorna tillsammans med saltet till ett hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett hårt skum. Blanda kakaon med mandelmjölet och blanda försiktigt ihop detta med det vita skummet. Häll smeten i en sprits och spritsa ut på bakplåtspapper. Biskvierna ska vara stora som femkronor. Spritsa inte ut dem för nära för de rinner ut något. Låt kakorna vila i rumstemperatur 1 timme innan gräddning. Detta för att ytan ska torka något och bli finare vid gräddning. Grädda i mitten av ugnen i 13 minuter, 150 grader. Under tiden smälter du socker i en gryta, på medelhög värme. Rör inte om innan sockret smält. Tillsätt smöret efterhand och till sist grädden. Låt koka i minst 10 minuter. Låt svalna. Bre eller spritsa kräm på en biskvi och sätt fast en annan som lock. Gör på samma sätt med de andra makronerna också.
Lycka till!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)