onsdag 16 maj 2012

Laxgrill med blomkål, broccoli och fetasås

I går packade vi picknick-korgen, läs cykelkorgen, och gick till vår trädgård. Det vill säga stadsparken. Vid den lilla sjön la vi ut en stor filt, tände grillen, tog av skor och strumpor, drack vin, lyssnade på musik och njöt av det fantastiska vårvädret. Jag älskar våren. 

På grillen låg det broccoli, marinerad blomkål och lax. Det är supersmidigt att grilla allt man ska äta. Det är tacksamt att slippa bära med sig en stor form eller bytta med mat hemifrån, som man ska ha till det grillade. Det enda som igår var förberett hemifrån var fetasåsen och den marinerade blomkålen, och det gick att förbereda i ett nafs. 



Det här behöver du till fetasåsen, 4-6 personer:
  • 1 1/2 förpackning fetaost
  • ca 1 dl creme fraiche eller gräddfil
  •  2 vitlöksklyftor
  • 1 näve basilikablad
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Lägg fetaost, creme fraiche (eller gräddfil), rivna vitlöksklyftor, basilikablad, salt och peppar i en skål. Mixa till en slät sås med hjälp utav en stavmixer. Tillsätt i efterhand mer creme fraiche (eller gräddfil) om du vill ha en sås som är mindre fast. 

Det här behöver du till den marinerade blomkålen, för 4 personer:
  • ca 500 gram blomkål
  • ca 1 dl olivolja
  • 1 msk soya
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • oregano
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Dela blomkålen till mindre bitar med händerna eller kniv. Lägg bitarna i en fryspåse. Blanda olja, soya, äppelcidervinäger, riven vitlök, oregano, salt och peppar i en skål. Häll marinaden i påsen med blomkålen. Förslut påsen och skaka runt. Låt blomkålen gärna stå och dra i marinaden ett par timmar innan det är dags för grill.  





Det är en utmaning att sitta och äta på marken med tallriken i knät...

Fick besök av vogel!

Att äta middag på detta vis skulle jag kunna göra alla dagar i veckan!

1 kommentar:

  1. Detta måste jag prova när våren kommer till Emmaboda!

    SvaraRadera