måndag 19 mars 2012

Saffranslax med rosmarin och parmesanris

En nytillkommen måltid har jag nu lagat två helger i rad och bjudit diverse fina släktingar på. Saffranslaxen med parmesanris har gått hem hos alla som fått en tallrik. Hemligheten bakom rätten är förstås alla goda ingredienser i såsen: saffran, vin, vitlök, citron och grädde. Kombinationen av dessa är ett säkert kort. Tillsammans med lax och rosmarin och ett ris med parmesanost är det ett recept som i alla fall ska skrivas in i min receptbok. Det går utmärkt att förbereda rätten så långt att det bara är tillagningen i ugnen som är kvar, om du ska ha gäster.


Det här behöver du för fyra personer:
  • morötter 
  • 4 laxfiléer
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1/2 citron
  • 2 msk fiskfond (eller mer)
  • 2 vitlöksklyftor
  • färsk rosmarin
  • ca 1 krm socker
  • 1/2 - 1 påse saffran
  • salt
  • peppar
  • maizena

Övrigt:
  • ris
  • 2 dl riven parmesanost

Så här gör du:
Hacka morötterna i så tunna stavar du kan. Lägg dessa i en ugnsfast form. Salta och peppra laxen. Lägg den i ugnsformen. Koka upp en sås på matlagningsgrädde, creme fraiche, vitt vin, saften av en citron, fiskfond, riven vitlök, hackad färsk rosmarin och saffran. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Koka upp och blanda i maizena. Koka ytterligare några minuter. Såsen kommer att smaka något annorlunda (och vara godare) efter den fått stå i ugnen med laxen och morötterna. Låt stå i mitten av ugnen ungefär 20-30 minuter. Var noga med att se till så att laxen inte överlagas. Kontrollera detta genom att dela en liten bit av det tjockaste partiet av laxen. Den ska inte vara torr utan saftig (jag själv gör ofta felet och tillagar laxen för länge). När laxen ställts in i ugnen är det lagom att börja koka riset. Koka gärna riset med en extra deciliter vatten. När riset är klart ska där vara vätska kvar (annars blir riset jättetort när osten kommit i). Riv och lägg i parmesanost, rör samman. Servera med en knaprig sallad!


3 kommentarer:

  1. Det godaste jag har ätit på länge!!! Det vattnas i munnen på mig bara jag tänker på det :)
    Kram! Ffff...

    SvaraRadera
  2. jag ser inte saffran bland ingredienserna? När tillsätter man det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du upptäckte det. Problemet åtgärdat!

      Radera