Den sista tiden har jag varit så himla sugen på någon form av gratäng med aubergine och zucchini i. Det var en specifik craving så mitt behov var lätt att stilla. Häromkvällen tillagades därför en lasagne med hemgjorda lasagneplattor, aubergine, zucchini och svampsås med massor av vin, både i såsen och i pastan. Enligt K var rätten en succé så receptet är värt att delas här! Lasagnen blev superkrämig, vilket är tack vare philadelphiaosten som är i. När den gjordes i ugnen doftade det svamp och vin i hela lägenheten. Vem kan inte bli hungrig av den doften?
Det här behöver du för ca 6 personer:
Att lägga lager på lager:
- 2 aubergine
- 2 zucchini
- 1 gul lök
Till svampsåsen:
- 250 gram champinjoner
- 1 stor portabello
- 200 gram philadelphia
- 1 dl creme fraiche
- 1 1/2 dl vitt vin
- 1/2 dl mjölk
- ca 1 msk kantarellfond
- 2 1/2 dl riven ost
- provencalska örter (finns djupfryst)
- ca 1 msk diljonsenap
- salt
- peppar
Till lasagneplattorna:
- 5 dl durumvete
- 3 ägg
- 1/3 dl vitt vin
- salt
- peppar
Så här gör du:
Lägg durumvete i en bunke. Gör en grop där du häller i äggen och vinet. Salta och peppra. Blanda samman mjölet och vätskan med en gaffel. När degen blivit lite fastare knådar du den med händerna i ungefär 10 minuter. Lägg degen på en tallrik med folie över och låt vila i kylen minst en halvtimme. Under tiden skär du aubergine och zucchini i skivor och lägger på en plåt. Salta och ställ in i ugnen 25-30 minuter på 150 grader. Hacka champinjonerna och portabellon i bitar och stek. Häll på lite av vinet och sedan philadelphia, creme fraiche och mjölk. Häll i resten av vinet, dijonsenap, 1 dl ost och kantarellfonden. Salta och peppra. Koka upp och ställ av plattan. Ta fram en pastamaskin (eller en brödkavel) och gör lasagneplattor som du skär till i jämna plattor (hela degen kommer inte gå åt till lasagnen. Resterna kan du göra spagetti av och tillaga dagen efter. Se bara till att ha ordentligt med durumvete på så de inte klibbar ihop). Smöra en ugnsform. Hacka lök i skivor. Lägg ett lager av aubergine och zucchini, lite lök, pasta och sedan svampsås. Varva detta och avsluta med sås och 1 1/2 dl riven ost. Toppa med provencalska örter. Tillaga i mitten av ugnen 200 grader, ungefär 30 minuter. Servera med en god sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar