tisdag 28 februari 2012

Gulaschgryta är den bästa grytan

Jag älskar verkligen sås. Jag är en sån person som tar åtta skedar sås till två små potatisar. Dessutom slickar jag gärna tallriken efteråt. Men oroa er inte, när andra människor än K är i närheten så undviker jag det sistnämnda. Eftersom sås är så himla gott tycker jag att gulaschgryta är helt fantastiskt. Det är som kött och potatis med VÄLDIGT mycket sås. Med en klick creme fraiche till och ett gott nybakat bröd är detta den bästa grytan som finns. 


Det här behöver du för 8 personer:
Till soppan:
  • 800 gram oxkött (tex högrev)
  • 4 gula lökar
  • 2 msk paprikapulver
  • 3 dl vitt vin
  • 2 tsk mejram
  • 2 liter vatten
  • 4 köttbuljontärningar
  • 1 1/2 tsk kummin
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 vitlöksklyftor
  • 10 - 12 potatisar
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • salt
  • peppar
  • ev. maizena

Övrigt:
  • creme fraiche
  • nygräddat bröd

Så här gör du:
Tärna och bryn oxköttet, salta och peppra. Lägg över i en stor gryta. Hacka lök i klyftor och bryn. Lägg också över dessa i grytan. Tillsätt kryddorna och vätskan. Låt koka i ungefär en timme. Skala och hacka potatisarna i tärningar. Hacka även paprikorna. Lägg i grytan och låt koka ytterligare 30 minuter. Red något med maizena om du tycker den är lite för vattnig när den är klar. Låt då grytan koka upp igen några minuter.

Servera med en klick creme friache och en bit bröd. 

1 kommentar:

  1. Samma för mig faktiskt, sen är jag också en smet människa, älskar oftast mer att äta smeten till olika kakor och bakelser än den själva färdiga skapelsen ;D
    (Johanna B)

    SvaraRadera