lördag 26 maj 2012

Jordgubbstårta till lunch

Samma dag som jag examinerades fyllde min fina K år. Jag som älskar att baka, speciellt tårta, kände att tiden inte riktigt räckte till att göra en tårta till just den dagen. Med tanke på att jag var himla hispig, inför redovisningen och opponeringen av vårt arbete, hade jag nog bara läst av receptet fel vid eventuellt tårtbak. Så vi valde att skjuta upp tårtkalaset till några dagar senare. Resultatet blev en jordgubbstårta...som spisades till lunch. 


Receptet på sockerkaksbotten och vaniljkräm är från Leila Lindholm.

Det här behöver du till jordgubbstårtan:
Till 
sockerkaksbottnen:
  • 2 ägg 
  • 2 dl strösocker 
  • 50 g smör 
  • 3 dl vetemjöl 
  • 2 tsk bakpulver 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 1 dl mjölk 3% 
  • 1 st citron
  • smör till formen 
  • 1/2 dl ströbröd till formen 
Till vaniljkrämen:
  • 5 dl mjölk, 3% 
  • 1 st vaniljstång 
  • 1 1/2 dl strösocker 
  • 7 äggulor 
  • 1 1/2 dl maizena 
  • 50 g mjukt smör 
Övrigt:
  • 5 dl vispgrädde
  • jordgubbssylt
  • 1 liter jordgubbar
  • vit blockchoklad
  • ctronmeliss

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten. Tvätta citronen noga, torka och riv försiktigt av skalet. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken och rivet citronskal. Pensla en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka. Låt den svalna på ett brödgaller och dela tårtbotten i tre lager.

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.

Vispa grädde. Ta ungefär 1/3 av den uppvispade grädden, häll i en annan skål och rör i några skedar jordgubbssylt. Mosa i några färska jordgubbar och rör runt. Bre jordgubbsgrädden på det första sockerkakslagret. Lägg ett sockerkakslager ovanpå jordgubbsgrädden och bre på vaniljkräm. Lägg på det sista sockerkakslagret och bre grädden på (som inte blandades med jordgubbssylt och jordgubbar). Ta den vita blockchokladen och lägg den med den plana ytan uppåt på köksbänken du har framför dig. Ta en vass kniv och hyvla mot dig, med chokladen med stöd mot din mage, så det blir chokladspån. Dekorera med chokladspånet runt om tårtan. Skär tunna bitar av jordgubb och lägg på tårtan. Piffa till med lite grönt, som till exempel citronmeliss.

Så här ska det se ut



2 kommentarer:

  1. Vilken otroligt vacker tårta!

    SvaraRadera
  2. Hej. Jag hitar ingen mailadress till dig och undrar om jag kan låna en av dina foton på jordgubbstårtan om jag anger ditt namn och blogg? Maila mig på vera@ecobride.se - skriver ett blogginlägg om midsommarbröllop nämligen. /Vera

    SvaraRadera