söndag 29 april 2012

Vanilj- och rabarberparfait med biscottismulor

I går kväll gjorde jag en vanilj- och rabarberparfait till det kommande valborgsfirandet. Parfaiten innehåller en jättegod rabarberkompott som man varvar med smaksatt grädde och biscottikross. Det färdiga resultatet av parfaiten får ni se först i morgon bitti, inklusive betyg eftersom jag aldrig gjort den innan. Då kommer den serveras med ett glas champagne och lite annat tilltugg.


Receptet är från den senaste Buffé-tidningen.

Det här behöver du till rabarberkompotten:

  • 600 gram rabarber
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 dl vatten
  • 1 vaniljstång


Så här gör du:
Skölj och skär rabarberna i stavar om 3-4 centimeter. Lägg i en kastrull med vatten, socker och en vaniljstång som du skrapat ur fröna ur (och även dem li kastrullen). Koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter. Ta av från plattan, låt svalna.

Det här behöver du:
Till vanilj- och rabarberkompotten:


  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 12 biscotti (italienska mandelskorpor)
  • 2-3 dl rabarberkompott


Till toppingen:
  • 1/2 rabarberstjälk
  • 100 gram jordgubbar
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl vatten
  • 1 krm stött kardemumma

Så här gör du:
Vispa grädden fluffig. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vänd ner grädden i äggvispet. Krossa skorporna grovt. Varva parfaitsmet, kompott och skorpsmulor i 6 glas eller små formar. Avsluta med parfaitsmet. Ställ in i frysen i 4-5 timmar. Gör toppingen någon timme innan det börjar närma sig servering. Skiva rabarbern tunt. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Koka upp socker, vatten och kardemumma i en kastrull. Lägg i rabarber och jordgubbar. Ta av plattan från värmen. Låt stå och marinera minst en timme. Toppa parfaiten med rabarber och jordgubbsblandningen vid servering. Servera gärna med några extra biscottiskorpor.

1 kommentar:

  1. DETTA är den absolut godaste efterrätt jag någonsin ätit!
    Du får bjuda mig på den varje gång jag kommer o hälsar på dig, Lina!
    Kram Mamma

    SvaraRadera