Receptet är från den senaste Buffé-tidningen.
Det här behöver du till rabarberkompotten:
- 600 gram rabarber
- 1 1/2 dl socker
- 3/4 dl vatten
- 1 vaniljstång
Så här gör du:
Skölj och skär rabarberna i stavar om 3-4 centimeter. Lägg i en kastrull med vatten, socker och en vaniljstång som du skrapat ur fröna ur (och även dem li kastrullen). Koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter. Ta av från plattan, låt svalna.
Det här behöver du:
Till vanilj- och rabarberkompotten:
- 3 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 3/4 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 12 biscotti (italienska mandelskorpor)
- 2-3 dl rabarberkompott
Till toppingen:
- 1/2 rabarberstjälk
- 100 gram jordgubbar
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl vatten
- 1 krm stött kardemumma
Så här gör du:
Vispa grädden fluffig. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vänd ner grädden i äggvispet. Krossa skorporna grovt. Varva parfaitsmet, kompott och skorpsmulor i 6 glas eller små formar. Avsluta med parfaitsmet. Ställ in i frysen i 4-5 timmar. Gör toppingen någon timme innan det börjar närma sig servering. Skiva rabarbern tunt. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Koka upp socker, vatten och kardemumma i en kastrull. Lägg i rabarber och jordgubbar. Ta av plattan från värmen. Låt stå och marinera minst en timme. Toppa parfaiten med rabarber och jordgubbsblandningen vid servering. Servera gärna med några extra biscottiskorpor.
DETTA är den absolut godaste efterrätt jag någonsin ätit!
SvaraRaderaDu får bjuda mig på den varje gång jag kommer o hälsar på dig, Lina!
Kram Mamma