måndag 23 april 2012

Rökt lax med gnocchi

Av resterna från helgens rårakor svängde jag idag ihop en laxpasta på gnocchi, kräftstjärtar, spenat och broccoli. För den som är förtjust i smaken av rökt lax, som till exempel jag, var den jättegod. För den som inte tycker om lax speciellt mycket alls, som till exempel K, var den... sådär. 


Rökt uppvärmd lax är bland det godaste jag vet! Jag hittade i affären att man kan köpa "rökt laxkött" som det kallas. Förmodligen är det från slattarna av den stora laxbiten som skärs i fina skivor. Om man ska göra pasta på rökt lax passar ju det utmärkt! Speciellt eftersom de är i lite tjockare bitar, och är MYCKET billigare än laxskivorna. 





Det här behöver du för fyra portioner:
  • 400 gram rökt lax
  • ca 150 gram kräftstjärtar
  • 1 gul lök
  • 1 broccolihuvud
  • 10 stycken sparris
  • 3-4 dl lätt matlagningsgrädde
  • 1 stor påse färsk spenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk diljonsenap
  • 1-2 tsk fiskfond
  • saften från en 1/4 citron
  • färsk dill
  • salt
  • peppar
  • gnocchi

Så här gör du:
Stek lök, broccoli, och sparris i omgångar. Koka upp vatten. Häll grädde över de stekta grönsakerna i stekpannan och riv i vitlök. Blanda i fond, senap och cirtonsaft. Låt sjuda i några minuter. Lägg i gnocchi i det kokande vattnet och koka det enligt påsens anvisningar. Skölj spenaten och tärna laxen. Lägg i de båda i grytan med grädden. Låt laxen bli varm och spenaten mjukna. Häll av vattnet från gnocchin och blanda samman med laxsåsen. Precis innan servering blandar du i kräftstjärtarna, de får inte bli för varma för då finns det risk att de blir sega. Lägg gärna några kräftstjärtar på toppen tillsammans med lite färsk dill och en klyfta citron vid sidan av.

1 kommentar:

  1. Detta ser ju otroligt gott ut!
    Får bli fredagsmat framöver!
    Mami

    SvaraRadera